Solidariteitsoproepen

Zoon Pao Vorn 1191 c Liana 2

Op 30 mei viel in Cambodja de uitspraak werden de 21 vakbondsactivisten die begin januari werden opgepakt tijdens een manifestatie voor een hoger loon. De betoging, waar op het hoogtepunt een half miljoen arbeiders aan deelnamen, werd bloedig uiteengeslagen door de speciale ordediensten. Daarbij vielen vijf doden, 39 ernstige gewonden en 23 actievoerders werden opgepakt. 21 onder hen zaten tot vandaag nog steeds in de gevangenis. 

 Op 10 februari organiseerde de wereldvakbond IVV nog een wereldwijde actiedag om de vrijlating van de activisten te bepleiten en de strijd voor een hoger minimumloon in Cambodja te steunen. In Brussel verzamelden ACV, ABVV, ACLVB, Wereldsolidariteit, de Schone Kleren Campagne, FOS, Oxfam Solidariteit en het Internationaal Vakverbond met tweehonderd activisten aan de Cambodjaanse ambassade (lees ook dit vorig artikel). Meer achtergrondinformatie over dit dossier, leest u in dit artikel van Jessie Vancouwenberghe, internationale dienst ACV.

Cambodja werd ook als case besproken in de commissie van de normen tijdens de internationale arbeidsconferentie begin juni. Die commissie waakt over het respect voor de internationale arbeidsregels. Cambodja staat hoog op de prioriteitenlijst van de werknemersgroep omwille van de talrijke en flagrante schendingen van arbeidsrechten. In het zopas gepubliceerde rapport van het Internationaal Vakverbond over arbeidsrechten, wordt Cambodja een zeer slechte score toegekend (http://whttp://www.ituc-csi.org/new-ituc-global-rights-index-the?lang=en , Cambodja p.13-19). (Foto: De zoon van vakbondsleider Vorn Pao juicht nadat het nieuws over de vrijlating van zijn vader bekendraakt.)

skc01