Solidariteitsoproepen

image

Op maandag 3 juli kwamen tenminste 12 mensen om en raakten tientallen gewond als gevolg van een boiler explosie in de Multifabs Ltd. fabriek in Bangladesh. De explosie toont het gevaar aan van slecht onderhouden en ongecontroleerde boilers in de kledingindustrie. Multifabs produceert voor kledingmerken die het Bangladesh Akkoord hebben ondertekend en werd dus geïnspecteerd. Maar boilers worden niet geïnspecteerd. 

De explosie toont het gevaar aan van slecht onderhouden en niet-geïnspecteerde boilers in de kledingindustrie in Bangladesh. Het Bangladesh Akkoord voor brand- en gebouwviligheid schrijft voor dat de boiler afgescheiden moet staan van de rest van de fabriek met een brandwerende constructie. Maar de boilers zelf worden echter niet geïnspecteerd. De ontploffing van een defecte boiler kan echter zo krachtig zijn dat de muren van de ruimte waarin de boiler zich bevindt kunnen instorten. Dan heeft het vuur vrij spel. 

Het Bangladesh Veiligheidsakkoord zou onmiddellijk moeten starten met inspecties van de boilers in de Akkoord-fabrieken. Al jaren bepleiten getuige-ondertekenaars van het Akkoord – waaronder de Schone Kleren Campagne – om boilers toe te voegen aan het inspectieprogramma. Zoals afgelopen jaar, na een catastrofale boiler explosie in een fabriek waar plastic verpakkingsmateriaal werd geproduceerd. Alweer is er een groot ongeluk nodig om bedrijven te overtuigen maatregelen aan te scherpen. Naast boilers, zal het Akkoord ook moeten kijken naar andere gevaren die tot ongelukken hebben geleid waar slachtoffers bij zijn gevallen, maar die momenteel buiten de scope van het Akkoord vallen, zoals defecte generatoren, gaslijnen en goederenliften.

De Bengaalse overheid, kledingmerken en fabriekseigenaren moeten er ook voor moeten zorgen dat slachtoffers en nabestaanden van de ramp in de Multifabs Ltd. fabriek worden gecompenseerd en de gewonden alle nodige medische zorg krijgen. Verschillende bronnen wijzen erop dat de volgende Akkoord bedrijven in Multifabs produceerden: Aldi Nord en Süd, Dansk Supermarked, Lindex, Metro AG, Stockmann en Takko. Andere merken die op de fabriekswebsite worden genoemd of recentelijk orders hadden lopen zijn: Gorfactory, HFG, Hubermasche, Littlewoods, Mitsubishi Corporation Fashion, Newbody, Rex Holm, ScanWear, Seppälä en Zolla. Multifabs Ltd. produceerde tenminste ook voor één kledingmerk dat is aangesloten bij de Alliance, een bedrijfsgecontroleerd veiligheidsprogramma bestaande uit voornamelijk Amerikaanse en Canadese merken. De fabrieksnaam is te vinden op de website van de Alliance; het betreffende merk zal zichzelf kenbaar moeten maken en bijdragen aan een compensatieregeling voor de slachtoffers.

 Vorige week werd Akkoord II – een verlenging van het huidige Akkoord – ondertekend. We roepen alle kledingmerken die inkopen in Bangladesh op om het nieuwe Akkoord te ondertekenen om blijvend te werken aan een veilige kledingindustrie.

Foto: Pieter van de Boogert

 

  Petitie

Abercrombie & Fitch: Laat de kledingarbeiders in Bangladesh niet stikken!

Het Bangladesh Akkoord dat tot stand kwam na de instorting van Rana Plaza heeft de veiligheid verbeterd voor meer dan 2 miljoen werknemers. Maar het Akkoord loopt af in mei. Het vernieuwde Akkoord gaat in vanaf mei 2018 van kracht en geldt tot 2021.

120 kledingmerken en -ketens hebben de opvolger van het Akkoord ondertekend. Waar wacht Abercrombie & Fitch nog op?

"Dear Mr. Grischow and Ms. Harr,

As a consumer, I care about the working conditions under which my clothing was produced and I urge Abercrombie & Fitch to signal an ongoing commitment to worker safety by signing on to the 2018 Transition ACCORD on Fire and Building Safety in Bangladesh. A decision to end participation in the ACCORD would be unacceptable and would put the lives of garment workers at risk. As a major retailer, Abercrombie & Fitch should continue to be a positive force for change in Bangladesh’s garment industry. When the Transition ACCORD comes into effect in May 2018, I expect to see Abercrombie & Fitch as a signatory, standing by their commitment to safe factories."

Sincerely,

captcha 

*) Onze nieuwsbrief houdt je 2 maal per jaar op de hoogte van het wel en wee van de Schone Kleren Campagne.


skc01