Solidariteitsoproepen

slachtoffer RP oranje sjaal

Dit is Asha Khatun. Asha werkte zes maanden in één van de fabrieken van het Rana Plaza complex toen het gebouw instortte. Ze werkte dagelijks van 8 uur 's morgens tot 9 à 10 uur 's avonds. Ze verdiende ongeveer 30 euro per maand, maar door haar overuren kon ze haar loon verdubbelen tot 65 euro per maand. Op de ochtend van de instorting was Asha te bang om naar binnen te gaan. De arbeiders wisten dat er scheuren zaten in de muren en de fundering, maar de manager dreigde hun maandloon af te pakken als ze niet werkten die dag.

Kort nadat Asha binnengegaan was, begon het gebouw te schudden. Toen het gebouw instortte, vielen rondom haar vrouwen op de grond, bedolven onder de brokstukken. Asha herinnert zich dat ze haar tante zag, dood. Toen ze een steen op haar hoofd kreeg werd alles zwart. 

Asha was de kostwinner van de familie. Nu moeten haar vader, moeder en zusje elke dag vechten om te overleven. Asha heeft een financiële compensatie gekregen, maar dat was alleen genoeg om haar medische kosten te dekken. Twee jaar na de ramp kan Asha nog steeds niet goed eten, en ze heeft pijn aan haar rug en haar borst. Ze is te zwak om lang recht te staan en ze komt niet meer buiten. "Ik heb het gevoel dat ik leef als iemand die dood is. Het was beter geweest als ik ook gestorven was, dan was ik mijn familie niet tot last geweest." 

Lies hier meer getuigenissen van slachtoffers (in het Engels).

Foto: Clean Clothes Campaign

 

 

 

  Petitie

Abercrombie & Fitch: Laat de kledingarbeiders in Bangladesh niet stikken!

Het Bangladesh Akkoord dat tot stand kwam na de instorting van Rana Plaza heeft de veiligheid verbeterd voor meer dan 2 miljoen werknemers. Maar het Akkoord loopt af in mei. Het vernieuwde Akkoord gaat in vanaf mei 2018 van kracht en geldt tot 2021.

120 kledingmerken en -ketens hebben de opvolger van het Akkoord ondertekend. Waar wacht Abercrombie & Fitch nog op?

"Dear Mr. Grischow and Ms. Harr,

As a consumer, I care about the working conditions under which my clothing was produced and I urge Abercrombie & Fitch to signal an ongoing commitment to worker safety by signing on to the 2018 Transition ACCORD on Fire and Building Safety in Bangladesh. A decision to end participation in the ACCORD would be unacceptable and would put the lives of garment workers at risk. As a major retailer, Abercrombie & Fitch should continue to be a positive force for change in Bangladesh’s garment industry. When the Transition ACCORD comes into effect in May 2018, I expect to see Abercrombie & Fitch as a signatory, standing by their commitment to safe factories."

Sincerely,

captcha 

*) Onze nieuwsbrief houdt je 2 maal per jaar op de hoogte van het wel en wee van de Schone Kleren Campagne.


skc01