Solidariteitsoproepen

11230969 605783646190990 8122149316609889817 n

Op 13 mei 2015 kwamen bij een brand in een schoenenfabriek in de Filipijnen 72 werknemers om. De Schone Kleren Campagne roept de Filipijnse regering op om de omstandigheden van de brand te onderzoeken. Het gaat om de ergste fabrieksbrand in de geschiedenis van het land. De fabriek, Kentex Manufacturing Incorporated, produceerde rubberen slippers voor de Filipijnse markt. Ook jij kan de mensen die het overleefd hebben en de familieleden van de overledenen steunen! 

De brand brak uit nadat bij laswerken gensters terecht kwamen op licht ontvlambare chemicaliën die in de buurt waren opgeslagen. De werknemers zaten vast op de tweede verdieping van het gebouw, doordat de ramen afgesloten waren met kippendraad en tralies. Twintig werknemers worden nog vermist. De families van de slachtoffers eisen gerechtigheid en hebben de ‘Justice for Kentex Workers Alliance’ gevormd.

De Schone Kleren Campagne vraagt dat de regering de verantwoordelijken voor de brand vervolgt, én dat de families van de overleden en gekwetste werknemers volledig gecompenseerd worden. De inspecties in fabrieken moeten uitgevoerd worden door onafhankelijke, gekwalificeerde inspecteurs.

Onmiddellijk na de brand verklaarde Rosalinda Baldoz, het hoofd van het Departement Arbeid en Tewerkstelling (DOLE), dat de fabriek in september 2014 nog de Arbeidsinspectie op bezoek had om de arbeidsomstandigheden te controleren. Ook het Bureau voor Brandpreventie zou de fabriek een certificaat gegeven hebben na een brandveiligheidsinspectie. Een fact-finding team samengesteld uit ngo’s dat de fabriek bezocht op 14 mei, stelde echter ernstige problemen vast met de brandveiligheid van het gebouw.

Doordat de chemicaliën onveilig waren opgeslagen en de juiste labels ontbraken op de vaten, wisten de werknemers niet dat de inhoud licht ontvlambaar was en hoe ze het vuur moesten blussen. Er was geen goed werkend brandalarm en de werknemers hadden nooit brandoefeningen gedaan, waardoor ze te laat wisten dat er brand was uitgebroken. Er waren onvoldoende nooduitgangen, waardoor werknemers niet weg konden. Deze gebreken zouden wel opgemerkt zijn, als de brand- en veiligheidinspecties goed uitgevoerd waren, door onafhankelijke inspecteurs.

Je kan de families van de gewonden en overleden werknemers steunen door:

  • De petitie te tekenen op Change.org
  • Wees creatief, en post een foto van je sandalen of slippers mét een boodschap op de sociale media, met de hashtag #JusticeForKentexWorkers
  • Betuig je steun aan de slachtoffers en hun families op hun Facebookpagina

skc01