Solidariteitsoproepen

acties Cambodja

Op 17 september vonden in tientallen steden overal ter wereld acties plaats aan Cambodjaanse ambassades en in honderden kledingwinkels met een duidelijke vraag: ‘Is 137 euro maandloon voor Cambodjaanse kledingarbeidsters echt te veel gevraagd?’ In Brussel verzamelde een coalitie van vakbonden en ngo’s aan de Cambodjaanse ambassade om de vraag voor een hoger minimumloon te ondersteunen. 

De coalitie richt haar eis naar de Cambodjaanse overheid, maar ook naar belangrijke kledingbedrijven die kledij inkopen in Cambodja: H&M, C&A en Levi’s.

Vandaag bedraagt het minimumloon slechts 100 USD of 77 euro. Om genoeg voedsel binnen te krijgen zou een kledingarbeidster meer dan 60% van haar loon aan voeding moeten uitgeven. 4000 arbeidsters vielen de laatste twee jaar flauw als gevolg van overwerk en ondervoeding. Op basis van objectief studiewerk, in opdracht van de Cambodjaanse overheid, blijkt dat de minimumlonen moeten stijgen naar een bedrag tussen 157 en 177 USD. Tot vandaag slaat de Cambodjaanse overheid het advies dat ze zelf ingewonnen hebben in de wind. In de onderhandelingen over het minimumloon is er een cruciale fase aangebroken: begin oktober wordt het minimumloon vastgelegd voor 2015. De coalitie van Cambodjaanse vakbonden eist een minimumloon van 177 USD of 137 euro.

 

Verantwoordelijkheid van de kledingbedrijven

De kledingbedrijven die kleding inkopen in Cambodja hebben de sleutel in handen: de twee grootste Europese kledingketens, H&M en Zara (Inditex) hadden in 2012 samen een zakencijfer van bijna 32 miljard euro en meer dan 4 miljard euro winst. Ath Thorn, voorzitter van de Cambodjaanse vakbond C.CAWDU: “Internationale merken blijven de kleine winstmarges van productiefabrieken onder druk zetten. Het is hoog tijd dat de merken hun verantwoordelijkheid nemen en het probleem aanpakken dat de oorzaak is van de vele protesten: een leefbaar loon. Een loonsprong naar 177 dollar is een stap in die richting.”

De Belgische coalitie van vakbonden en ngo’s steunt de Cambodjaanse vakbonden in hun eisen naar de kledingbedrijven om :

-          Een minimumloon van 137 euro te garanderen voor alle werknemers in hun toeleveringsketen in Cambodja

-          De kledingfabrieken een prijs te betalen die dit minimumloon mogelijk maakt

-          Zich te engageren om op lange termijn te blijven investeren in Cambodja

-          Onderhandelingen op te starten met de Cambodjaanse vakbonden die moeten uitmonden in wettelijk bindende cao’s.

De Cambodjaanse vakbonden richten deze eisen aan 8 belangrijke kledingmerken: H&M, Zara, Walmart, Adidas, C&A, Puma, Gap en Levi’s. In België richten we ons naar C&A en Levi’s, die hun hoofdkantoor in België hebben en naar H&M, de grootste inkoper in Cambodja. Om de Cambodjaanse vakbonden te ondersteunen, is er vandaag een wereldwijde actiedag waarvoor internationale vakorganisaties en de internationale Schone Kleren Campagne oproepen.

De Schone Kleren Campagne en achACT publiceerden in juni een rapport over de inspanningen die de kledingbedrijven doen voor een hoger minimumloon. Bekijk hier het rapport. 

 

skc01