#PayYourWorkers

Cambodia 20201106 WSM 67

De impact van de COVID-19 pandemie is immens. Kledingarbeid(st)ers lopen het risico om ziek te worden, verdienen nog minder dan normaal of verliezen hun job. Ontslagvergoedingen worden vaak niet of maar deels uitbetaald. 

Clean Clothes Campaign verzamelt sinds het begin van de pandemie getuigenissen en artikels over de impact op kledingarbeiders in een liveblog. Uit onderzoek blijkt dat, tijdens de eerste dertien maanden van de pandemie, kledingarbeiders maar liefst 10,169 miljard euro misliepen doordat hun loon onwettelijk werd ingehouden, door tijdelijke fabriekssluitingen, of door ontslagen waarbij geen ontslagvergoeding werd uitgekeerd. Lees hier meer over het rapport Still Un(der)paid.

Voor kledingwerkers, die door de extreem lage lonen in de sector sowieso in diepe armoede leven, is het een ramp als ze niet doorbetaald worden. In het rapport Hunger in the Apparel Supply Chain van WRC (november 2020), zegt 77% van de 400 bevraagde kledingarbeidsters dat zij of een lid van hun huishouden honger hebben geleden sinds het begin van de pandemie. 80% van de werknemers met kinderen wordt gedwongen maaltijden over te slaan of de hoeveelheid of kwaliteit van voedsel dat ze eten te verminderen om hun kinderen te voeden.

In de meeste productielanden is er geen sprake van een volwaardig systeem van sociale bescherming, dus een sociaal vangnet is er niet. Een ontslagvergoeding is dan het verschil tussen een toekomst met perspectief of zonder. Zoals in het verhaal van Siti en Murni uit Indonesië, in de video 'How to steal your workers' future'.

Het is duidelijk dat er nú iets moet gebeuren! Teken de petitie op deze pagina!

Voor wie meer wil weten, lees hieronder verder!

  Petitie

De COVID-19 pandemie heeft de kledingwerkers overal ter wereld zwaar getroffen. Miljarden euro’s aan achterstallige lonen en ontslagvergoedingen werden niet uitbetaald.

Daarom vragen vakbonden en ngo’s uit het internationale netwerk Clean Clothes Campaign met aandrang aan kledingmerken en -ketens om:

  • te garanderen dat de arbeid(st)ers die hun kleren maken hun loon krijgen;
  • ervoor te zorgen dat ze in geval van ontslag hun ontslagvergoeding krijgen;
  • het recht van kledingarbeidsters te beschermen om zich collectief te organiseren en te onderhandelen.

Hoe? Door te onderhandelen over een bindende overeenkomst die kledingwerkers beter beschermt bij achterstallige lonen en ontslag.

Vertel kledingmerken en -ketens dat het tijd is voor #RespectLabourRights en #PayYourWorkers!

 

Aantal ondertekenaars:

  Updates

  • Kledingarbeiders leverancier Nike nog altijd niet betaald 6-10-2021

    Nike maakte  tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering een resultaat bekend van 44,5 miljard USD. Het resultaat is een stijging van 19%. Tegelijk wachten de werknemers die de producten van Nike maken al maanden op achterstallige lonen en ontslagvergoedingen. Een juridisch bindende overeenkomst over lonen, ontslagvergoedingen en vakbondsvrijheid tussen bedrijven in de mode- en sportkledingindustrie en vakbonden moet een einde maken aan dit onrecht.

    Lees meer...

  • XXL 'Pay your workers' fresco in de Nieuwstraat 19-11-2020

    Pay Your Workers: een gigantische fresco op de zo goed als lege Nieuwstraat in Brussel vraagt de modemerken en –ketens om hun verantwoordelijkheid te nemen voor de lonen van de kledingarbeid(st)ers in hun keten. Want door de wereldwijde Coronacrisis werden zij massaal op straat gezet. De fresco was een initiatief van de Schone Kleren Campagne en achACT en werd gemaakt door de street artists pARTerre.

    Lees meer...

  • C&A betaalt eindelijk pre-pandemie bestellingen 5-11-2020

    Maanden na het begin van de coronapandemie heeft kledinggigant C&A ermee ingestemd om de bestellingen die al vóórdien waren geplaatst, volledig te betalen. Deze beslissing volgde op een campagne gericht tegen merken die orders hadden geannuleerd of weigerden te betalen. Op deze tracker kan je zien welke merken nog steeds niet betaald hebben.

    Lees meer...

  • Overwinning in Roemenië: kledingarbeidsters toch betaald 30-10-2020

    Werknemers van de Tanex-kledingfabriek in Roemenië hebben hun achterstallige lonen ontvangen na lokale en internationale druk. In de eerste maanden van de pandemie kregen ze maar 140 euro, ongeveer de helft van hun normale maandloon. Heldin in het verhaal is Angelica Manole, één van de kledingarbeidsters. Angelica gooide haar loonfiche op het internet. Daarmee bracht ze de bal aan het rollen. 

    Lees meer...

  • Ook Belgische merken annuleerden bestellingen 20-10-2020

    Bij de modemerken die bestellingen in Bangladesh annuleerden of opschortten, zijn zestien (middel)grote Belgische kledingbedrijven. In totaal gaat het om bijna 7 miljoen kledingstukken, ter waarde van ruim 15 miljoen euro. Uit onderzoek blijkt dat alleen al in Bangladesh, wat betreft de Belgische merken, bijna 80.000 arbeiders getroffen werden door de geannuleerde bestellingen. Lees meer in dit artikel van Sarah Van Doorne, dat tot stand kwam dankzij steun van COSH! Conscious Shopping Made Easy.

    Lees meer...

  • Loonkloof voor kledingarbeiders loopt in de miljarden 7-9-2020

    Hoe groot de financiële gevolgen zijn van de coronacrisis voor de kledingarbeidsters bleef tot nu toe onduidelijk. Nu zijn er wèl cijfers: nieuw onderzoek van de internationale Clean Clothes Campaign berekende het totale bedrag aan lonen dat kledingarbeidsters verloren door de pandemie in de maanden maart, april en mei. Het rapport concludeert dat tussen de 2,7 en 4,9 miljard euro aan verschuldigde salarissen niet is uitbetaald.

    Lees meer...

  • Rana Plaza en Covid 19: dezelfde strijd! 24-4-2020

    Zeven jaar na de instorting van Rana Plaza in Bangladesh zijn de levens van kledingarbeiders opnieuw in gevaar. Kledingmerken annuleren bestellingen bij hun leveranciers of stellen betalingen uit. Daardoor verliezen kledingarbeiders massaal hun job. Ceo’s van kledingbedrijven waarschuwen intussen voor economisch drama’s als ze niet snel kunnen heropenen. De Schone Kleren Campagne vraagt dat steunmaatregelen een hefboom zijn voor schone kleren. Bedrijven die publieke steun ontvangen moeten de mensenrechten en het milieu respecteren. Verliezen afwentelen op de leveranciers hoort daar niet bij. 

    Lees meer...

  • Als de coronacrisis een ethische test is, dan faalt C&A grandioos 21-4-2020

    C&A annuleert bestellingen, ook als ze klaar liggen om verscheept te worden. Daardoor worden honderden leveranciers over de hele wereld in ernstige financiële problemen gebracht, met massale ontslagen van werknemers tot gevolg. De familie Brenninkmeijer, die 100% van C&A in handen heeft, is een van de rijkste families van Europa met een vermogen van meer dan 20 miljard euro. De familie pakt graag uit met hun ‘goede werken’. 

    Lees meer...

  • ‘Textielarbeiders betalen de prijs voor de kledij die zij al in elkaar gestikt hebben’ 8-4-2020

    Retailers in binnen- en buitenland vrezen voor een bloedbad door de coronacrisis. Ook kledingarbeiders zijn daar het slachtoffer van. Velen zijn technisch werkloos of worden ontslagen, zonder vergoeding of vervanginkomen. Anderen worden gedwongen om alsnog te gaan werken, terwijl het risico op besmettingen in fabrieken groot is. Dus doen arbeidsters wat net niet zou mogen in tijden van corona: samen op straat hun rechten opeisen. Lees hier het artikel van Sarah Van Doorne op mo.be

    Lees meer...

  • Corona: ook een impact op kledingarbeiders 19-3-2020

    Het coronavirus treft mensen over de hele wereld, en dus ook de mensen die onze kleren naaien. Ze lopen niet alleen het risico om ziek te worden, ze kunnen ook hun job verliezen. In Cambodja en Myanmar moesten tientallen fabrieken al tijdelijk sluiten vanwege een tekort aan grondstoffen uit China. En omdat kledingwinkels in veel consumptielanden tijdelijk de deuren moeten sluiten, zullen ook de kledingfabrieken minder werk krijgen. Het gevolg: nog meer (tijdelijke) ontslagen. Andere landen sluiten dan weer fabrieken om de verspreiding van het virus tegen te gaan. 

    Lees meer...

skc01