Het Pakistan Akkoord ziet eindelijk het daglicht: een grote stap vooruit voor de veiligheid en gezondheid van miljoenen kledingwerkers in Pakistan. Het Pakistan Akkoord is een nieuw hoofdstuk voor het Internationaal Akkoord voor Gezondheid en Veiligheid in de kleding- en textielsector, dat tot nu toe alleen in Bangladesh werd uitgevoerd.
Het Internationaal Akkoord uit 2021 was dan weer de opvolger van het Bangladesh Akkoord, dat afgesloten werd na de instorting van het Rana Plaza complex in 2013. Het Internationaal Akkoord, afgesloten op 31 augustus 2021, is een juridisch bindende overeenkomst over gezondheid en veiligheid in de kleding- en textielsector tussen vakbonden en modemerken en -ketens. Het Akkoord heeft de kledingindustrie in Bangladesh grondig veranderd: in ongeveer 1.600 fabrieken met 2,5 miljoen werknemers werd de veiligheid grondig aangepakt. Wellicht zijn daardoor talloze levens gered.
Nieuw aan het Internationaal Akkoord was de mogelijke uitbreiding naar andere landen. Vakbonden en ngo's drongen daar al jaren op aan. Onveilige kledingfabrieken zijn niet alleen in Bangladesh een groot probleem.
In 2012 kostte de brand in de Ali Enterprises fabriek in Karachi, Pakistan, 250 mensen het leven. Net als in Bangladesh konden vrijwillige controlesystemen de arbeiders in Pakistan niet beschermen, en ook na de tragedie van 2012 bleven er gewonden en doden vallen in de Pakistaanse kledingfabrieken. In 2022 waren er minstens 19 incidenten met doden en gewonden. Dat toont aan dat het Pakistan Akkoord cruciaal is om de werknemers te beschermen. Het is voor bedrijven ook de meest effectieve manier om aan hun Human Rights Due Diligence of zorgplicht te voldoen als het gaat over veiligheid en gezondheid op het werk.
Nasir Mansoor, algemeen secretaris van de National Trade Union Federation Pakistan, die jaren aan de zijde van de families en slachtoffers van de brand bij Ali Enterprises streed: "Na jaren strijd voor de uitbreiding van de overeenkomst tot Pakistan, hebben de werknemers eindelijk toegang tot een onafhankelijk de controle- en klachtenmechanisme. Als genoeg merken tekenen, hoeven werknemers niet voor hun leven te vrezen als ze naar hun werk gaan en weten ze tot wie ze zich moeten wenden als hun fabriek onveilig is. De kracht van de overeenkomst ligt in het feit dat de vakbonden bij de besluitvorming evenveel macht hebben als de ondernemingen.”
De essentiële elementen van het Pakistan Akkoord:
- Het is wettelijk bindend voor modemerken en -ketens;
- Na uitgebreide gezondheids- en veiligheidsinspecties, legt het Akkoord tijdgebonden renovatieplannen op om de problemen aan te pakken;
- Het garandeert dat leveranciers de middelen hebben om renovaties te betalen;
- Het beschermt de werknemers in de hele toeleveringsketen;
- Het biedt een veilig klachtenmechanisme voor werknemers om dringende gezondheids- en veiligheidsproblemen aan te kaarten zodat deze snel gecorrigeerd kunnen worden; en
- Het is transparant: inspectierapporten, renovatieplannen en opvolginspecties zijn openbaar.
187 merken hebben het Internationaal Akkoord ondertekend. Minstens de helft van deze merken laten ook in Pakistan produceren, in zo’n 700 fabrieken. Als ze ook het Pakistan Akkoord ondertekenen, verbetert de veiligheid en de gezondheid voor zo’n 100.000 werknemers.