Werknemers van de Tanex-kledingfabriek in Roemenië hebben hun achterstallige lonen ontvangen na lokale en internationale druk. In de eerste maanden van de pandemie kregen ze maar 140 euro, ongeveer de helft van hun normale maandloon. Heldin in het verhaal is Angelica Manole, één van de kledingarbeidsters. Angelica gooide haar loonfiche op het internet. Daarmee bracht ze de bal aan het rollen.
Normaal ontvangen Roemeense kledingarbeiders het wettelijke minimumloon van 278 EUR – inclusief overwerk. Dit wettelijk minimumloon bedraagt ongeveer 24% van wat wij beschouwen als een minmaal leefbaar loon voor alleen de basisbehoeften van een arbeidster en haar gezin. Net als miljoenen arbeidsters wereldwijd zagen de werknemers van Tanex dat hun lonen sterk werken gekort. Angelica's getuigens ging viraal op sociale media. Het management ontkende ook de misstanden en zette Angelica op straat.
Lokale vakbonden, gesteund door de internationale vakbondsfederaties en organisaties uit het internationale netwerk van de Schone Kleren Campagne zetten druk op Inditex (moederbedrijf van onder meer Zara en Bershka), Holy Fashion en een Engels merk om ervoor te zorgen dat de fabriek waar een deel van hun kleren wordt gemaakt zijn werknemers volledig betaalt.
Andere schendingen van de arbeids- en mensenrechten die bij Tanex plaatsvonden tijdens de COVID-19-pandemie waren onder meer het intimideren en lastigvallen van werknemers, het niet betalen van verplichte sociale verzekeringspremies, het niet betalen van overuren en het tegenwerken van een fabrieksvakbond.
De Roemeense arbeidsinspectie koos aanvankelijk de kant van het management door het verhaal van de werkgever te accepteren dat arbeiders geen volledige weken hadden gewerkt en onbetaald verlof hadden opgenomen. Na publieke druk op het ministerie van Arbeid gaf de minister opdracht tot een nieuwe inspectie. Toen de waarheid eindelijk boven tafel kwam bood hij persoonlijk zijn excuses aan aan Angelica Manole. De fabriek kreeg een boete voor het niet betalen van het wettelijk minimumloon en voor het niet bijhouden van documenten met betrekking tot onbetaald verlof. Ten slotte ontvingen in september de arbeiders die in augustus nog in de fabriek werkzaam waren hun volledige salaris, en na verdere druk kregen ook degenen die in de maanden ervoor waren ontslagen het geld dat hen verschuldigd was.
Een oproep aan merken over de hele wereld voor #PayYourWorkers
De situatie van de Tanex-arbeiders is geen uitzondering. In kledingproducerende landen in Azië, Europa, Afrika en de Amerika’s worden kledingarbeidsters massal ontslagen of gedwongen voor nog magerder lonen door te werken. Het CCC-netwerk roept daarom merken en retailers over de hele wereld op om goed op hun toeleveringsketens te letten, zich te informeren over situaties zoals die van de Tanex-arbeidsters en ervoor te zorgen dat ‘ hun’ kledingarbeidsters krijgen wat ze verschuldigd zijn. Merken en detailhandelaren kunnen zich ertoe verbinden dit openbaar te maken door een loongarantie te publiceren.
Help ons om druk te zetten op kledingmerken die niet willen meedoen met de loongarantie voor kledingarbeidsters: verspreid onze berichten via je social-mediakanalen, en stel vragen op de ‘socials’ van kledingmerken.
#PayYourWorkers