Cambodia 20201106 WSM 67

Hoe groot de financiële gevolgen zijn van de coronacrisis voor de kledingarbeidsters bleef tot nu toe onduidelijk. Nu zijn er wèl cijfers: nieuw onderzoek van de internationale Clean Clothes Campaign berekende het totale bedrag aan lonen dat kledingarbeidsters verloren door de pandemie in de maanden maart, april en mei. Het rapport concludeert dat tussen de 2,7 en 4,9 miljard euro aan verschuldigde salarissen niet is uitbetaald.

Het onderzoek focust op zeven landen – Bangladesh, Cambodja, India (de regio’s rond Delhi, Tirupur en Bangalore), Indonesië, Myanmar (Birma), Pakistan en Sri Lanka – en aantonen hoe diep de kloof is tussen het normale loon en het loon dat uitbetaald is tijdens de eerste maanden van de coronacrisis. Kledingmerken moeten hun verantwoordelijkheid nemen en dit onderzoek geeft aan hoe die verantwoordelijkheid in euros kan worden uitgedrukt.

Drie golven

De pandemie trof arbeiders in drie golven: de eerste werd veroorzaakt door een tekort aan grondstoffen uit China en zorgde ervoor dat arbeiders onbetaald naar huis werden gestuurd, de tweede golf werd veroorzaakt doordat kledingmerken en ketens bestellingen annuleerden waardoor fabrieken geen lonen konden uitbetalen, en de derde golf wordt veroorzaakt door de verspreiding van het virus in productielanden, waardoor arbeiders onbetaald verlof moesten nemen of loonsverlagingen moesten accepteren.

Het onderzoek is gebaseerd op informatie die is verzameld door het Clean Clothes Campaign-netwerk, zowel via organisaties in de productielanden als via beschikbare literatuur en openbare bronnen. Zoals in het hele rapport wordt onderstreept, is dit werk in grote mate afhankelijk van extrapollaties en gemiddelden, aangezien exacte cijfers vaak niet beschikbaar zijn. Voor elk van de relevante maanden hebben we geschat hoeveel mensen hun baan verloren en/of helemaal niet werden betaald, hoeveel mensen met loonsverlagingen te maken kregen en hoeveel mensen wel hun normale volledige salaris ontvingen. Ook niet-betaalde bonussen, zoals voor het Suikerfeest in Bangladesh, werden opgenomen in de berekeningen. Vervolgens hebben we die cijfers afgetrokken van wat we schatten als de totale som van de lonen die normaal gesproken aan alle arbeiders in dat land worden betaald. In onderstaande tabel zijn de uitkomsten per land per maand weergegeven.

Op basis van de zeven onderzochte landen werden twee scenario’s ontwikkeld om het wereldwijde loonverlies in te schatten. Volgens de twee scenario’s zou het loonverlies wereldwijd tussen de 3,19 miljard USD en 5,78 miljard USD (tussen de 2,7 en 4,8 miljard euro) liggen. In alle landen, behalve in China, waar de crisis eerder toesloeg, was april erger dan maart en in de meeste landen was mei weer iets beter dan april, maar vandaag ontvangen arbeiders in veel landen nog steeds minder dan hun wettelijk verschuldigde loon. De kloof groeit dus alleen maar. 

Het rapport zelf vind je hier (met dank aan de collega's van SKC in Nederland).

Foto: ©Enric Català/WSM

 

  Petitie

De COVID-19 pandemie heeft de kledingwerkers overal ter wereld zwaar getroffen. Miljarden euro’s aan achterstallige lonen en ontslagvergoedingen werden niet uitbetaald.

Daarom vragen vakbonden en ngo’s uit het internationale netwerk Clean Clothes Campaign met aandrang aan kledingmerken en -ketens om:

  • te garanderen dat de arbeid(st)ers die hun kleren maken hun loon krijgen;
  • ervoor te zorgen dat ze in geval van ontslag hun ontslagvergoeding krijgen;
  • het recht van kledingarbeidsters te beschermen om zich collectief te organiseren en te onderhandelen.

Hoe? Door te onderhandelen over een bindende overeenkomst die kledingwerkers beter beschermt bij achterstallige lonen en ontslag.

Vertel kledingmerken en -ketens dat het tijd is voor #RespectLabourRights en #PayYourWorkers!

 

Aantal ondertekenaars:

skc01