De kledingmerken die in Cambodja kleding laten maken hebben de macht om de lonen van de kledingarbeiders te verhogen. Als zij meer betalen aan hun toeleveranciers en hun aankooppraktijken aanpassen, wordt een leefbaar loon wél haalbaar. H&M is de grootste aankoper van kledij "made in Cambodia". De Zweedse gigiant promoot zichzelf graag als absolute voorloper op het vlak van ecologisch en ethisch verantwoorde kledij. De Cambodjaanse productie voor C&A is dan weer beperkt, maar het bedrijf is wel één van de pleitbezorgers van samenwerking met andere bedrijven. Hoe geloofwaardig zijn ze? Lees hier meer!
Brussel, 12 oktober. In de Beursschouwburg vond de overhandiging plaats van de medaille van de Europese Burger aan de Schone Kleren Campagne (SKC). Europarlementslid Ivo Belet droeg de kandidatuur voor. De Schone Kleren Campagne bracht ook hulde aan de mannen en vrouwen die onze kleding maken. "Kledingarbeiders zijn te waardevol om als gereedschap behandeld te worden. Ze verdienen goede werkomstandigheden, leefbare lonen, een veilige werkplek en sociale bescherming. Veel moedige mannen en vrouwen vechten onvermoeibaar om deze werknemers te verenigen, hen bewust te maken van hun rechten, hen te verdedigen via sociale dialoog en actie te voeren als werkgevers en overheden hen bedreigen. Heel vaak riskeren vakbondsleiders hun leven. Deze Europese medaille is ook voor hen." De plechtigheid werd bijgewoond door tientallen vertegenwoordigers uit het internationale Schone Kleren netwerk. Lees hier meer.
Op 24 november was het drie jaar geleden dat Tazreen Fashions in vlammen opging. Toen het vuur uitbrak, zaten de werknemers als ratten in de val. De uitgangen waren geblokkeerd, naar beneden springen was de enige uitweg. 112 werknemers kwamen om, meer dan 100 werknemers raakten zwaar gewond toen ze uit de ramen op de derde en vierde verdieping naar beneden sprongen. Drie jaar later hebben velen nog altijd ernstige gezondheidsproblemen. C&A ging intussen akkoord om compensaties te betalen aan de slachtoffers, maar Walmart en El Corte Ingles betaalden nog geen cent... Lees hier meer.
DeWereldMorgen.be bracht verslag uit van het Living Wage Now Forum in Brussel. Tijdens het Forum debatteerde de Clean Clothes Campaign met kledingbedrijven en politici over de stappen die gezet moeten worden om leefbare lonen in de productiefabrieken mogelijk te maken. De Clean Clothes Campaign overhandigde bijna 150.000 handtekeningen van Europese burgers voor een leefbaar loon aan de aanwezige kledingbedrijven. Lees hier het volledige artikel van Keltoum Belorf.
Het nieuwe wettelijke minimumloon voor Cambodjaanse kledingarbeiders bedraagt 140$ (130€) per maand. Dat is niet genoeg om van rond te komen. De Cambodjaanse vakbondscoalitie eist 177$ (164€) en roept op tot nationale en internationale actie, met een dringende vraag aan de kledingmerken. De prijzen die zij betalen aan de productiefabrieken bepalen immers in grote mate het loon van de kledingarbeiders. De actiemaand loopt van 20 november tot 20 december 2015. Doe mee via Facebook!