Minder dan een maand na de instorting van Rana Plaza ondertekenden 32 kledingmerken het Bangladesh Akkoord voor gebouw- en brandveiligheid. Intussen zijn dat er al meer dan 200, goed voor inspecties in meer dan 1500 fabrieken waar twee miljoen mensen werken. Na bijna twee jaar zijn er al meer dan 1250 inspecties gedaan door de teams van het Akkoord. Daarbij werden meer dan 52.000 gebreken vastgesteld. 19 fabrieken moesten onmiddellijk geëvacueerd worden omwille van de slechte staat waarin de gebouwen verkeerden.
Het Akkoord is een onafhankelijk, wettelijk bindend akkoord tussen kledingmerken en -retailers aan de ene kant en vakbonden aan de andere kant. De ondertekenaars engageren zich om de volgende 5 jaar te investeren in veilige fabrieken. Het akkoord is transparant en zeer praktijkgericht. Onafhankelijke veiligheidsexperts voeren inspecties uit, waarvan de rapporten openbaar worden gemaakt. De nodige herstellingen en
renovaties vallen onder de verantwoordelijkheid van de kledingmerken, die ook instaan voor de financiering. De vakbonden en werknemersafgevaardigden hebben een centrale rol in zowel het toezicht als de toepassing van het akkoord.
Na bijna twee jaar zijn er al meer dan 1250 inspecties gedaan door de teams van het Akkoord. Daarbij werden meer dan 52.000 gebreken vastgesteld. 782 renovaties zijn al uitgevoerd en goedgekeurd, meer dan 10.000 renovaties zijn uitgevoerd, maar moeten nog goedgekeurd worden. Kijk hier voor de volledige lijst van ondertekenaars.
Lees hier de brochure 'de Bengaalse kledingindustrie twee jaar na Rana Plaza, nog steeds dodelijk?'